Voeten

Platvoeten: Oorzaken enkele veel voorkomende symptomen en behandeling

Platvoeten: Oorzaken enkele veel voorkomende symptomen en behandeling

Platvoeten: de oorzaken, symptomen en behandeling

Platvoeten is een aandoening waarbij de bogen van de voeten vervormen en plat worden. Dit kan pijn en ongemak veroorzaken en het verhinderen van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden beschikbaar om platvoeten te corrigeren en de pijn te verlichten.

Oorzaken van platvoeten

Platvoeten kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

 • Overgewicht
 • Leeftijd
 • Zwakte in de spieren en pezen
 • Beschadiging van de voeten
 • Erfelijke aanleg
 • Hormonale veranderingen

Symptomen van platvoeten

De meest voorkomende symptomen van platvoeten zijn:

 • Pijn en ongemak in de voeten, enkels, knieën, heupen en onderrug
 • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals lopen of staan
 • Vermoeidheid en pijn in de voeten na langdurige activiteiten
 • Klachten zoals verstijfde enkels en knieën
 • Overmatig zweten in de voeten
 • Stijfheid en stijve gewrichten

Behandeling van platvoeten

Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor platvoeten, afhankelijk van de ernst en oorzaak van de aandoening. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelmethoden:

Orthopedische inlegzolen

Orthopedische inlegzolen kunnen worden gebruikt om de bogen van de voeten te ondersteunen en te corrigeren. Deze inlegzolen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de gebruiker. Zo heb je bijvoorbeeld de inlegzolen van Soles die ook volledig op maat gemaakt worden.

Oefentherapie

Oefentherapie is een effectieve behandelmethode voor platvoeten. Dit omvat het uitvoeren van specifieke oefeningen om de spieren en pezen in de voeten te versterken en de bogen van de voeten te verbeteren.

Schoenen

Het dragen van de juiste schoenen is belangrijk voor mensen met platvoeten. Schoenen met goede ondersteuning en een stevige hiel kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak en het corrigeren van de bogen van de voeten.

Chirurgie

Chirurgie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de voeten te corrigeren en de bogen te verbeteren door de pezen en ligamenten te verstevigen of te vervangen. Het is belangrijk om te overwegen dat chirurgie een zware behandelmethode is en een lange hersteltijd vereist.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan ook worden gebruikt om platvoeten te behandelen. De fysiotherapeut kan oefeningen en massagetechnieken aanbevelen om de spieren en pezen in de voeten te versterken en te ontspannen.

Injecties Sommige mensen met platvoeten kunnen baat hebben bij injecties met corticosteroïden of andere medicijnen. Deze injecties kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de voeten.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat de behandeling van platvoeten afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van de patiënt.

Volgende lezen

Voeten die worden gemasseerd voor hielspoor aandoening
Achillespeesklachten: De oorzaken, behandelingen en preventie

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.