Voeten

Hielspoor (Spina calcanei) - Uitgebreide gids voor behandeling en preventie

Voeten die worden gemasseerd voor hielspoor aandoening

Hielspoor, ook wel bekend als spina calcanei, is een pijn die ontstaat aan de achterkant van de hiel. Het is een veelvoorkomend probleem onder volwassenen en kan zowel acute als chronische pijn veroorzaken. Gelukkig zijn er diverse behandelmethoden beschikbaar om hielspoor te verhelpen of te voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hielspoor, de oorzaken, symptomen, behandelmethoden en preventie.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor wordt meestal veroorzaakt door overbelasting van de pezen en gewrichten in de voeten. Dit kan komen door langdurige activiteiten die veel impact en druk op de voeten veroorzaken, zoals hardlopen, sporten, staan op harde oppervlakken en het dragen van oncomfortabele schoenen. Bovendien kan hielspoor ook worden veroorzaakt door aandoeningen zoals artritis, reuma, afwijkingen van de voeten en overgewicht.

Symptomen van hielspoor

De symptomen van hielspoor varieren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Sommige mensen ervaren alleen milde pijn, terwijl anderen ernstige en aanhoudende pijn hebben. Hieronder vindt u een lijst van veelvoorkomende symptomen van hielspoor:

 • Pijn aan de achterkant van de hiel, die erger wordt bij het opstaan uit bed of na lange tijd staan of lopen
 • Stijfheid en zwelling van de hiel
 • Een knobbeltje aan de achterkant van de hiel
 • Stijve en pijnlijke voeten, vooral in de ochtend

Behandeling van hielspoor

Er zijn diverse behandelmethoden beschikbaar om hielspoor te verhelpen of te voorkomen. De meest voorkomende behandelmethoden zijn:

 • Rust en ondersteuning: Het is belangrijk om de voeten rust te geven en te ondersteunen om de pijn te verminderen en de genezing te bevorderen. Dit kan worden gedaan door het dragen van comfortabele schoenen met een goede ondersteuning en het gebruik van hielkussens of orthesen.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om de spieren en pezen rond de hiel te versterken en de pijn te verminderen. Oefeningen zoals strekkingen, oefeningen voor de voeten en massage kunnen helpen bij de behandeling van hielspoor.
 • Ice-behandeling: Het aanbrengen van koude compressen op de hiel kan helpen bij de verlichting van pijn en zwelling. Het is belangrijk om het ijs niet direct op de huid te leggen, maar in een doek te wikkelen om verbranding te voorkomen. Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers, zoals ibuprofen of acetaminophen, kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Injecties: In sommige gevallen kan hielspoor behandeld worden met injecties, zoals corticosteroïden of botuline toxine. Chirurgie: In uitzonderlijke gevallen, wanneer andere behandelmethoden niet effectief zijn, kan hielspoor worden behandeld met chirurgie. Dit omvat het verwijderen van de knobbeltjes of het versterken van de pezen en spieren rond de hiel.

Preventie van hielspoor

Om hielspoor te voorkomen, is het belangrijk om een aantal stappen te nemen om de belasting op de voeten te verminderen. Hieronder vindt u enkele preventieve maatregelen:

 • Draag comfortabele schoenen met goede ondersteuning hierbij kunnen de inlegzolen en schoeisel van Soles helpen
 • Vermijd hardlopen op harde oppervlakken
 • Voer regelmatig oefeningen uit voor de voeten en enkels om de spieren te versterken lees enkele oefeningen op onze website
 • Houd uw gewicht in de gaten
 • Vermijd het dragen van hakken of schoenen met een smalle top
 • Masseer en strek regelmatig uw voeten en enkels

Hielspoor is een veelvoorkomend probleem onder volwassenen, maar gelukkig zijn er diverse behandelmethoden beschikbaar om de pijn te verhelpen en te voorkomen. Het is belangrijk om de symptomen van hielspoor serieus te nemen en een behandelplan op te stellen met uw arts of fysiotherapeut om de beste resultaten te bereiken.

Volgende lezen

Het verschil tussen inleg steunzolen en inlegzolen
Platvoeten: Oorzaken enkele veel voorkomende symptomen en behandeling

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.