Overig

Haglundse exostose: Wat is het en hoe behandelen we het?

Haglundse exostose: Wat is het en hoe behandelen we het?

Als u last heeft van pijn en een harde zwelling aan de achterzijde van uw hiel, dan kan het zijn dat u een haglundse exostose heeft. Dit is een abnormale botgroei aan de achterzijde van het hielbeen, die vaak gepaard gaat met slijmbeursontsteking en achillespeesontstekingen. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaken en symptomen zijn van deze aandoening en hoe deze behandeld kan worden.

Oorzaken van haglundse exostose Een exostose op het hielbeen ontstaat vaak door overmatige druk op de achterzijde van het botstuk, bijvoorbeeld bij schaatsers of mensen die schoenen dragen met een te harde hielkap. Het lichaam reageert hierop door extra bot aan te maken, wat resulteert in een botuitsteeksel aan de achterkant van het hielbeen.

Symptomen van haglundse exostose Mensen met haglundse exostose ervaren vaak pijn en een harde zwelling aan de achterzijde van de hiel, roodheid rondom het hielbeen en een pijnlijke en verdikte achillespees. De klachten worden verergerd door extra druk op het botuitsteeksel en door het dragen van slecht passende schoenen.

Behandeling van haglundse exostose Gelukkig is haglundse exostose goed te behandelen. De podotherapeut zal in eerste instantie kijken hoe de druk op het hielbeen kan worden verminderd. Dit kan bijvoorbeeld door de hielkap van de schoen uit te deuken, zodat het botuitsteeksel erin kan vallen.

Daarnaast wordt vaak schoenadvies gegeven om de klachten te verminderen. Als de klachten blijven aanhouden, kan de schoen worden aangepast om de druk op de botgroei te verminderen. Ook kunnen er steunzolen worden gemaakt om de rek van de achillespees te verminderen en verergering van de klachten te voorkomen.

In sommige gevallen kan een operatieve verwijdering van de exostose nodig zijn.

Tips voor het verminderen van pijnklachten Naast het volgen van de behandelingen van de podotherapeut, zijn er ook dingen die u zelf kunt doen om de pijnklachten te verminderen. Bijvoorbeeld door degelijke schoenen aan te schaffen met een zachtere hielkap, zodat er minder druk op het hielbeen komt te staan. Als u last heeft van slijmbeursontsteking of achillespeesontsteking, dan kan er gericht worden behandeld op deze specifieke klachten.

Conclusie

Als u last heeft van pijn en een harde zwelling aan de achterzijde van uw hiel, dan kan het zijn dat u haglundse exostose heeft. Gelukkig is deze aandoening goed te behandelen door middel van aanpassing van schoenen, steunzolen en in sommige gevallen operatieve verwijdering van de botgroei.

Volgende lezen

Zenuwklachten in de voeten: oorzaken en behandeling
Artrose in de tenen: een pijnlijke aandoening met een impact op het dagelijks leven

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.