Overig

Achillodynie - wat is het en hoe behandel je het?

Achillodynie - wat is het en hoe behandel je het?

Achillodynie is een aandoening die optreedt wanneer de pees van de kuitspieren ontstoken raakt. Dit kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van de spieren of door een blessure. Het is een veelvoorkomend probleem bij sporters, vooral bij hardlopers en voetballers. In dit artikel gaan we dieper in op wat achillodynie precies is, wat de symptomen zijn en hoe je het kunt behandelen.

Symptomen van achillodynie

De symptomen van achillodynie zijn pijn en stijfheid in de kuitspieren en rond de hiel. De pijn kan geleidelijk toenemen en erger worden bij het lopen of sporten. In sommige gevallen kan er ook zwelling optreden. In ernstige gevallen kan de pees scheuren, wat leidt tot een acute en hevige pijn.

Oorzaken van achillodynie

Achillodynie wordt meestal veroorzaakt door overmatig gebruik van de kuitspieren. Dit kan gebeuren bij sporters die veel springen, rennen of snel van richting veranderen. Ook kan het ontstaan door een verkeerde techniek tijdens het sporten, zoals te veel op de voorvoet landen bij het hardlopen. Verder kan een verkeerde warming-up of onvoldoende rust tussen de trainingen ook bijdragen aan het ontstaan van achillodynie.

Behandeling van achillodynie

De behandeling van achillodynie bestaat meestal uit rust en het verminderen van de belasting op de kuitspieren. Dit betekent dat je tijdelijk moet stoppen met sporten en de spieren moet laten rusten. Ook kan het nodig zijn om ontstekingsremmende medicijnen te nemen of fysiotherapie te volgen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de pees te herstellen.

Preventie van achillodynie

Om achillodynie te voorkomen is het belangrijk om de kuitspieren goed op te warmen voordat je gaat sporten. Ook is het verstandig om geleidelijk aan te beginnen met sporten en de belasting langzaam op te bouwen. Verder is het belangrijk om goede schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden aan de voet en de enkel. Als je al last hebt van achillodynie, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en niet te snel weer te beginnen met sporten.

Conclusie

Achillodynie is een vervelende blessure die veel sporters treft. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en de belasting op de kuitspieren te verminderen. Door goede preventieve maatregelen te nemen, kun je achillodynie voorkomen. Neem contact op met een arts als de klachten aanhouden of erger worden.

Volgende lezen

Turfteen: Wat is het en hoe te behandelen?
Zenuwklachten in de voeten: oorzaken en behandeling

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.