Voeten

Morbus Sever: Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever: Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever is een aandoening waarbij kinderen pijn ervaren in hun hiel. Het wordt veroorzaakt door overmatige stress op de groeischijf in de hiel, die nog niet volledig is ontwikkeld. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar oud, vooral bij sporters die veel springen en rennen.

Symptomen van Morbus Sever

De meest voorkomende symptomen van Morbus Sever zijn pijn en gevoeligheid in de hiel, vooral tijdens of na het sporten. De pijn kan ook optreden bij langdurig staan of lopen. De hiel kan ook rood, gezwollen en warm aanvoelen.

Behandeling van Morbus Sever

De meeste kinderen met Morbus Sever herstellen volledig zonder behandeling, zolang ze hun activiteiten tijdelijk verminderen en voldoende rust krijgen. Het kan ook helpen om ijs op de pijnlijke plek te leggen en ontstekingsremmende medicijnen te gebruiken.

In sommige gevallen kan een fysiotherapeut helpen om de spieren en pezen rondom de hiel te versterken en te rekken, om de druk op de groeischijf te verminderen. In zeldzame gevallen kan een arts een tijdelijke gipsbehandeling aanbevelen om de hiel volledig te laten genezen.

Preventie van Morbus Sever

Om Morbus Sever te voorkomen, is het belangrijk dat kinderen regelmatig stretchen en warming-up oefeningen doen voordat ze gaan sporten. Het is ook belangrijk om activiteiten te verminderen als er pijn optreedt en om goede schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden.

Conclusie

Morbus Sever is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen die vaak sporten. Het wordt veroorzaakt door overmatige stress op de groeischijf in de hiel en kan pijn en gevoeligheid veroorzaken. De meeste kinderen herstellen volledig zonder behandeling, maar het is belangrijk om activiteiten tijdelijk te verminderen en voldoende rust te krijgen. Door te stretchen, warming-up oefeningen te doen en goede schoenen te dragen, kunnen kinderen helpen om Morbus Sever te voorkomen. Raadpleeg bij aanhoudende pijn altijd een arts of fysiotherapeut.

Volgende lezen

Fat Pad Syndroom: een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn
De Verstuikte Enkel: Alles Wat Je Moet Weten Om Snel Te Herstellen

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.